Kıyma, makine veya elle kesilen çok ince bir et şeklidir. Türkiye’de genellikle sığır, koyun ve kuzu etinden yapılır ve hindi ve tavuk kıyması da bulunur. Ekstraksiyon işleminde kıyma makinesi, dişli öğütücü, tank veya mutfak robotu gibi cihazlar kullanılabilir. Kıyma, Türk mutfağında çeşitli yemeklerde kullanılmaktadır. Bunlardan bazıları Ali Nazik, Tarhana Çorbası, Karnıyarık ve her türlü köfte yapımında kullanılır. Kıymanın yemeklerde tercih edilmesinin en büyük nedeni ise yemek yaparken zaman kazandırmasıdır. Et ürünlerinin pişirilmesi uzun zaman alır. Dana, kuzu ve diğer et türlerinin dakika cinsinden farklı pişirme süreleri vardır. Kıyma, et ürünlerinden farklı olarak daha basit ve daha hızlı pişme süresine sahiptir. Hızlı pişirme süresi, pişirme sırasında çok zaman kazandırdığı için sıklıkla tercih edilir.
Kıyma, beyaz veya kırmızı etin elle veya kıyma makinesi ile kıyılmasıyla elde edilen, besin değeri yüksek ana malzemelerden biridir. Bu sebepten dolayı ana yemeklerde sıklıkla kullanılır. Kıymayı farklı hayvanların etleriyle karıştırmak da mümkündür. Kuzu ve dana eti karışımından farklı tatlarda köfte ve sebze yemekleri hazırlanabilir. Ancak bu karıştırma işlemi sizin gözetiminizde yapılmalıdır. Bu açıdan kıyma satın alırken öncelikle güvenilir bir yerden et almanız önerilir. Bu aşamada ise Ankara et firmaları ile iletişime geçebilirsiniz. Bu sayede kıyma fiyatı hakkında da bilgi sahibi olarak güvenilir ve sağlıklı etlere ulaşabilirsiniz.
Etin kıyma makinesinde kıyılması ile yapılan kıyma, çeşitli yemeklerde kullanılır. Bu açıdan kıyma, gözleme, lahmacun ve köftelerden kıymalı lazanyaya kadar birçok lezzetli yemeğe lezzet katar. Uygulama alanına göre yağlı veya yağsız kısım seçenekleri ile tercih edilebilir. Ayrıca kıymanın çeşitli türleri de vardır. Sıklıkla tercih edilen kıyma türü ise dana kıymadır. Dana kıyma fiyatı etin gramajına göre değişebilir. Ayrıca gerdan kıyma ve göğüs kıyması olarak iki çeşit dana kıyma vardır. Gerdan kıyma, hayvanın boynundan alınan etle yapılan kıyma türüdür. Bu bölgeden gelen etler yumuşaktır ve en çok tercih edilendir. Yağlı veya yağsız olarak sunulan bu kıyma türü köftelerde lezzetli sonuçlar verir. Göğüs kıyma ise hayvanın göğsünün yağlı kısmından elde edilen bir çeşit kıymadır. Bu bölümdeki et yağlı ve lezzetli olduğu için kıyma için idealdir. Göğsü parçalamayı tercih ederseniz, yardımcı baharat eklemenize gerek yoktur.
1 kg kıyma satın alarak bu kıymayı uzun süre dolabınızda saklayabilirsiniz. Bu sayede kıyma kullanarak bir yemek yapmak istediğinizde elinizin altında hazır kıyma bulunur. Ancak kıyma uygun şekilde depolanmazsa kolay bozulan bir üründür. Kıyma kasaptan veya marketten eve getirildikten sonra mümkünse aynı gün kullanılmalı veya buzdolabında +4 derecede en fazla 1 geceye kadar saklanmalıdır. Daha fazla beklemeniz gerekiyorsa, dondurucuda saklanmalı veya kızartılarak muhafaza edilmelidir. Tazeliğini kaybetmiş veya gerektiği gibi muhafaza edilmemiş ve hava ile sürekli temas halinde olan kıyma kararmaya ve bozulmaya başlar. Bunun nedeni ette bakteri üremesidir. Bu açıdan satın alınan kıymanın doğru koşullarda saklanması şarttır.
Kıyma hemen hemen tüm yemeklere lezzet katmak için tercih edilir. Bazı yemeklerde, özellikle sebzelerde kıyma ile et kullanıldığında, lezzetli bir yemek ortaya çıkar. Bunun nedeni, kıyma yemeklerinde kıymadan elde edilen iç yağların kullanılmasıdır. Uçucu yağlar, yemeğe farklı bir lezzet veren ısı ile pişirilir. Ancak yağlı kıyma kullanıyorsanız yemeklere eklediğiniz yağ miktarına dikkat etmeli ve fazla yağ kullanmamalısınız. Bu açıdan hazırlayacağınız yemeğe uygun kıymaları seçmelisiniz Bunun için ise kıyma sipariş seçeneği ile hızlı bir şekilde kıymalara ulaşabilirsiniz.